Lisanslı Depoculuk Sistemi ve TÜRİB’deki Gelişmeler, 2024 Değerlendirmesi

2024 yılı itibarıyla Türkiye’nin lisanslı depoculuk sistemi, senede 1 milyon ton ek kapasite artışıyla toplamda 12 milyon ton kapasiteye ulaşmayı başardı. Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) üzerinden işlem gören ürünler arasında en çok işlem gören 4 ürün, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da değişmedi; Buğday, Mısır, Arpa ve Ayçiçeği öne çıkmaya devam etti.

Ülkemizin hububat rekoltesinin 40 milyon ton seviyelerine ulaşmasıyla birlikte, lisanslı depoculuk sisteminin amacı, bu rekoltenin geri kalan 2/3’ünü kapsayarak sektöre daha geniş bir etki sağlamak. 2025 yılı itibarıyla ise sistemde önemli bir değişiklik yaşanacak. 13 Ocak 2025 tarihinde, TÜRİB’deki işlemler, 2024 yılı içerisinde kurulan Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) aracılığıyla gerçekleştirilmeye başlanacak. Bu “Aracılı Sistem” ile birlikte, yatırımcı tabanı genişleyecek, lisanslı depoculuk sistemi ve TÜRİB’in bilinirliği artacak ve sistem, çok daha hızlı bir şekilde ülke genelinde yayılacak.

Aracılı Sistem’in getireceği bu yenilikle, çiftçiler, üreticiler, sanayiciler, tüccarlar ve yatırımcılar birlikte kazanç sağlayacak, tarım sektörü ve Türkiye ekonomisi güçlenecek. Ayrıca, tarım piyasalarının önemli bir parçası olan vadeli işlemler piyasasının da TÜRİB tarafından 2025 veya 2026 yıllarında açılması bekleniyor. Bu adım, tarım sektöründeki ticaretin daha sağlam temellere oturmasına ve daha verimli bir şekilde işlemesine katkı sağlayacak.

2024 yılı, lisanslı depoculuk ve TÜRİB için önemli bir dönüm noktası olacak gibi görünüyor.

MUHABİR: SEMİH KIR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu