Arzcı

Türkiye gri listeden çıkarıldı

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), 28 Haziran 2024 itibarıyla Türkiye’nin gri listeden çıkarıldığını resmen duyurdu.

Dünya genelindeki ekonomilerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu değerlendiren FATF, Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle 2021 yılında gri listeye almıştı. Son yıllarda atılan etkili adımlar ve uygulanan reformlar neticesinde Türkiye, mali suçlarla mücadeledeki performansını önemli ölçüde artırarak bu listeden çıkmayı başardı.


Türkiye, FATF’nin Gri Listesinden Çıkarıldı

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), Singapur’daki toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasına karar verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantı öncesinde sosyal medya üzerinden “Başardık” mesajını paylaşarak bu önemli kararı kutladı.

FATF’nin resmi dokümanlarında Türkiye’nin yanı sıra Jamaika’nın da gri listeden çıkarıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı rejimi konusunda Ekim 2021’de belirtilen stratejik eksiklikleri giderdiği ve bu alandaki etkinliğini güçlendirdiği ifade edildi.

FATF’nin güncellenmiş gri listesinde Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti, Kenya, Mali, Monako, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Venezuela, Vietnam ve Yemen gibi ülkeler kaldı.

Geçen ay FATF’den bir heyet Türkiye’yi ziyaret ederek kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine yönelik uygulamaları yerinde değerlendirdi. Bu denetimin ardından Türkiye’nin gri listeden çıkacağına dair beklentiler artmıştı ve aksi bir kararın siyasi olacağı yorumları yapılmıştı.

Karar Metninde Vurgulanan Unsurlar

FATF’nin karar metninde sekiz ana başlık öne çıktı. İlk olarak, mali istihbarat biriminde yüksek riskli sektörlerin denetimine daha fazla kaynak ayrıldığı ve genel denetimlerin artırıldığı belirtildi. İkinci olarak, kayıt dışı para transferi hizmetleri ve döviz büroları için caydırıcı yaptırımların uygulandığı vurgulandı.

Ayrıca, mali istihbarat kullanımının geliştirilmesi ve proaktif yayılımların artırılması, daha karmaşık kara para aklama soruşturmalarının yürütülmesi ve suçtan kaynaklanan varlıkların geri alınması gibi konularda da ilerleme kaydedildi.

FATF, terörizm davalarında daha fazla mali soruşturma yürütülmesi ve terörizmin finansmanı soruşturmalarının finansman ve destek ağlarını belirleyecek şekilde genişletilmesi gerektiğini belirtti. Son olarak, kâr amacı gütmeyen kuruluşların gözetimine yönelik risk temelli bir yaklaşım uygulanması ve bu kuruluşların meşru faaliyetlerinin aksatılmaması için adımlar atıldığına dikkat çekildi.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir