Arzcı

Sermaye Piyasalarının Geleceği SEPAM’ın Vizyonuyla Şekilleniyor

9 Mayıs 2025, İstanbul — Türkiye’nin kalkınmasında sermaye piyasalarının hayati rol oynadığı bilinciyle yola çıkan bağımsız düşünce kuruluşu Sermaye Piyasaları Araştırma Merkezi (SEPAM), sektörel bilgi üretimi, yatırımcı bilgilendirme faaliyetleri, akademik ve dijital yayınlar ile ulusal ve uluslararası ölçekte etkinlikler düzenleyerek sermaye piyasalarının gelişimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Fintek, genç yeteneklerin keşfi, mentörlük programları ve sektörler arası iş birlikleriyle sermaye piyasalarına dair farkındalık ve katılımı artırmayı hedefleyen SEPAM, aynı zamanda yasal ve kurumsal altyapının güçlendirilmesi, kamu-özel sektör iş birliklerinin teşvik edilmesi ve etik ilkelerin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütmektedir.

Bu vizyon doğrultusunda TOBB İstanbul Konferans Merkezi’nde düzenlenen 2. Sermaye Piyasaları Konferansı, “Sermaye Piyasalarının Geleceği” ana temasıyla sektör temsilcilerini, akademisyenleri, kamu ve özel sektör liderlerini bir araya getirdi. Dijitalleşmeden sürdürülebilir finansa, yatırımcı eğilimlerinden 2030 vizyonuna kadar pek çok başlık, gün boyu süren panellerde uzmanlar tarafından ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan SEPAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Cem Suca, sermaye piyasalarının dönüşüm potansiyeline dikkat çekerek SEPAM’ın bu dönüşümdeki öncü rolünü vurguladı. SEPAM’ın yeni döneminde kurumsal üyelik modelinin hayata geçirildiğini duyurdu. Ana konuşmacı olarak sahne alan eski Hazine Müsteşarı, ekonomist ve yazar Dr. Mahfi Eğilmez, geçmişten günümüze Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarını değerlendirerek, dünya genelindeki dönüşümlerin yerel etkilerine ışık tuttu. Eğilmez, çoklu ekonomik sorunların çözümünün, Türkiye’deki temel yapısal eksikliklerin giderilmesiyle mümkün olacağını ifade etti.

Gün boyunca düzenlenen panellerde dijitalleşmenin sermaye piyasalarına etkisinden, sürdürülebilir finans ve ESG yükümlülüklerine, sermaye piyasalarında iyi uygulama örneklerinden 2030 vizyonuna kadar birçok başlık ele alındı.

Panel 1 – “Dijitalleşme ve Fintek’in Sermaye Piyasalarına Etkisi”

Moderatörlüğünü SEPAM Yönetim Kurulu Üyesi ve FODER Yönetim Kurulu Üyesi İskender Ada’nın yaptığı ve Sameup, Infina Yazılım, Chain Analysis ve Tera Yatırım temsilcilerinin katıldığı ilk panelde sermaye piyasalarında dijitalleşme, blockchain teknolojisi, kripto varlıklarda güven ve finansal yapay zeka konuları tartışıldı.

Panel 2 – “Sürdürülebilir Finans ve Yeşil Ekonomi”

SEPAM Genel Sekreteri Pınar Gürel Çömez moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci panelde; Büyükelçi (E.) Mithat Rende (TSKB Yönetim Kurulu Üyesi), Gülşah Günay (KGK Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı), Dr. Cem Veziroğlu (Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi-Nasamer direktörü) ve Ertan Küçükyalçın (SRSRLab Kurucusu-CFA Credential Holder) gibi uzman isimler konuşma yaptı. Panelde, yeni enerji çağında küresel dengelerin nasıl değiştiği, Türkiye’nin atması gereken adımlar, sürdürülebilirlik alanında ülkemizdeki ve dünyadaki son gelişmeler ile şirketlerin ve yöneticilerin ESG yükümlülükleri ile yatırımcı perspektifinden sürdürülebilirlik konuları  değerlendirildi.

Ayrıca TKYD yönetim kurulu başkanı Tamer Saka, şirketlerde kurumsallaşmanın önemini, Semtrio CEO’su İlker Turan ise, halka açık şirketlerde ESG’nin finansmana erişimdeki rolünü ele alan özel birer  sunum gerçekleştirdiler. “İyi Uygulama Örnekleri” oturumunda, Albaraka Portföy Genel Müdürü M. Emin Özer, Agro GSYF Yöneticisi Murat Bolat ve Misyonbank Direktörü Didem Gelenbe, kurumlarından bilgiler aktardı.

Panel 3 – “Sermaye Piyasalarının 2030 Vizyonu”

Moderatörlüğünü SEPAM Başkan Yardımcısı ve TSPB Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Türker Uludağ’ın üstlendiği son panelde, sermaye piyasalarının geleceği, aracı kurumların bugünü ve yarını, bireysel yatırımcı davranışları, yatırım fonlarının dönüşümü ve sermaye piyasalarında yazılım-temelli çözümler konuşuldu. Son gelişmelerin, yatırımcı profillemesine dayalı yeni bir dönemin habercisi olduğu ifade edildi.  Şant Manukyan (İş Yatırım GMY), Attila Köksal (CFA), Bekir Yener Yıldırım (Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı) ve Cem Tutar (Matriks GMY), bu oturumun konuşmacıları arasında yer aldı.

Onur ödülleri ve kitap imzalarıyla taçlanan konferansta, sermaye piyasalarına önemli katkılar sunmuş kıymetli isimler, SPK eski Başkanları Mehmet Şükrü Tekbaş ve Ali İhsan Karacan ile SPK eski Kurul Üyesi Vural Günal’a Onur Ödülleri takdim edildi. Etkinlikte düzenlenen kitap imza bölümünde ise Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, Prof. Dr. Ali İhsan Karacan, Dr. Berra Doğaner ve Attila Köksal, CFA katılımcılarla bir araya geldi.S

MUHABİR: SEMİH KIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir